Bakgrunden till extenders
Varför extenders behövs
VGA-standarden stödde från början en upplösning på upp till 640x480 pixlar och det är möjligt att förlänga dessa signaler upp till 150 meter med en högkvalitets VGA-kabel. Men denna kabel har dubbel isolering, något som gör den tjock och svår att hantera i olika miljöer. Vidare är VGA dålig på att hantera färger över avstånd. Lägger man sedan till att de flesta datorer i dagens läge kan ha upplösningar på upp till 1920x1200 pixlar så förstår man att VGA i många fall inte räcker till.
Utöver detta är PS/2-protokollet endast avsett att köras på ett avstånd upp till ungefär tio meter. Det gör att längre tangentbord/mus-kablar inte fungerar med all kringutrustning. Denna kombination av faktorer innebär att VGA och PS/2-protokollet måste modifieras för att fungera på avstånd, och det är denna uppgift som extenders löser.
Dagens och framtidens extenders
Dagens Extenders finns i en mängd olika utföranden. Dels med vanlig cat5 eller cat6 kablage, men även med signalöverföring via IP. IP extenders ger en mycket god prestanda och kan leverera bild i tex hdmi eller dvi över i princip obegränsat avstånd. En dator kan stå på en ort och skärm, tangentbord, mus, högtalare, USB portar osv kan befinna sig i på en helt annan ort och ändå upplevas som att man satt direkt vid datorn och jobbar.
Med en IP extender blir man helt oberoende av avstånd och kan föra över högkvalitativ video/bild och digitalt ljud i realtid. Extenders används i många olika tillämpningar. Kontroll och operatörsrum. Receptioner och informationskiosker. I miljöer där man t.ex. av säkerhetsskäl vill skilja datorn från användaren osv. Listan kan göras lång. Tekniken är mycket pålitlig och det finns ett stort antal modeller för olika tillämpningar. Se våra modeller här, läs mer om olika KVM extenders.